Tuesday, December 02, 2008

mpourdela

Ας συμφωνήσουμε ότι το επάγγελμα πχ του σκουπιδιάρη δεν είναι το πιο γκλάμορους. Δεν είναι το προσόν που θα επιδείξει κάποιος επίδοξος γαμιάς, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι οι σκουπιδιάρηδες δεν γαμάνε περισσότερο από σένα.

Οι σκουπιδιάρηδες είναι χρήσιμοι; Ε όσο να 'ναι σε γλιτώνουν από τον κόπο να κάνεις κάθε πρωί μια βόλτα μέχρι την χωματερή. Ας συμφωνήσουμε πως είναι. Ας συμφωνήσουμε ότι είναι απαραίτητοι. Ας συμφωνήσουμε, με μια μικρή δόση υπερβολής, ότι τους αγαπάμε. Ναι, αγαπάμε τους σκουπιδιάρηδες.

Πρέπει όμως να παραδεχτούμε όμως, ότι οι μπαμπάδες μας όταν έβλεπαν πόσο στόκοι ήμασταν μας έλεγαν ότι θα καταλήξουμε σκουπιδιαρηδες. Μας έδειχναν έναν βρώμικο κύριο που έζεχνε χαλασμένο φαγητό και μας έλεγαν ότι αυτό θα ήταν το μέλλον μας αν παίζαμε μπάλα, αν παίζαμε το πουλί μας, αν καπνίζαμε στα κρυφά ενώ θα έπρεπε να ήμασταν στην ταξη. Ας παραδεχτούμε, λοιπόν, ότι φοβόμαστε τους σκουπιδιάρηδες. Ας παραδεχτούμε ότι μας έμαθαν να τους φοβόμαστε. Συγνώμη σκουπιδιάρηδες.

Έχουμε, λοιπόν, την αντιφατική αυτή στάση απέναντι στους σκουπιδιάρηδες. Το λογικό κομμάτι μας τους θεωρεί αναγκαίους, το θυμικό τους θεωρεί βρώμικους, ίσως το δεύτερο ενισχυμένο από το γεγονός ότι πράγματι είναι βρώμικοι.

Σε ένα πρώτο υποθετικό σενάριο, από αύριο εισάγουμε πολιτισμό από το Άλφα του Κενταύρου και οι σκουπιδιάρηδες πλέον εργάζονται υπό συνθήκες που πληρούν όλους τους κανόνες υγιεινής, φοράνε στολές και γάντια, οι κάδοι αδειάζουν και πλένονται αυτόματα. Ο σκουπιδιάρης, δεν γίνεται πιο γκλάμορους, δεν γαμάει περισσότερο, ωστόσο παύει να είναι το στερεότυπο του ηλίθιου που σπατάλησε τη ζωή του. Ο μπαμπάς ίσως να χρειαστεί κάποιο άλλο παράδειγμα αναξιοπρέπειας για τον γιο του, ίσως να του δείξει τον τύπο με το ξυρισμένο στήθος που τραγουδάει στα πρωινάδικα, ή τον δημόσιο υπάλληλο που ξύνεται και να τον πείσει να λύσει καμιά δευτεροβάθμια. Ίσως να παραδεχτεί ότι μια μαλακία την ημέρα δεν είναι τόσο κακή ιδέα, όλοι το κάνουμε στο κάτω κάτω.

Στο δεύτερο υποθετικό σενάριο, από αύριο μας κυβερνούν οι ταλιμπάν της καθαριότητας. Οι κύριοι μισούν κάθε τι βρώμικο άρα και τους σκουπιδιάρηδες. Μιας και η σχέση τους με την λογική δεν είναι η καλύτερη, απαγορεύουν τα σκουπίδια. Ο άνθρωπος, ως εικόνα και ομοίωση του θείου, δεν επιτρέπεται να χέζει. Κι αν χέζει δεν το δείχνει. Κι αν το δείχνει δεν το παραδέχεται. Anyway, you got the point. Ο σκουπιδιάρης έγινε πάλι στερεότυπο, η ανάγκη που καλύπτει έγινε ταμπού, οι κανόνες υγιεινής παραβλέπονται γιατί το αντίθετο θα σήμαινε αναγνώριση μιας βρώμικης πλευράς μας που θα προτιμούσαμε να μην υπάρχει.

Κι αυτό που απορώ τελικά είναι: Με ποια λογική έκλεισαν το mpourdela.com;

7 comments:

NIEMANDSROSE said...

Πολύ το απόλαυσα! Κρίμα που δε μπορώ να απαντήσω στην ερώτησή σας. Αναδουλειές και τα mpourdela ίσως; Η οικονομική κρίση χτύπησε κόκκινο...φωτάκι;

Κάτι έγραφα κι εγώ για την καθαριότητα σήμερα, με αφορμή την παλαβή είδηση πως όσο πλενόμαστε τόσο πιο χαλαρά ηθικά αντανακλαστικά έχουμε. Άρα οι σκουπιδιάρηδες θα πρέπει να είναι και οι μεγαλύτερη επικριτές των καιρών και των ηθών μας. Μετά τον Ζαν Ζισπάγ που επινόησα, βεβαίως.

ΒΕΕΜΩΘ said...

Καλως ήλθατε στο αναστηθέν μπλογκ μας, χαρήκαμε για την απόλαυσή σας και πολύ μας αρέσει ο πληθυντικός, μας δίνει την αίσθηση ότι είμαστε τουλάχιστον 4 οι αναγνώστες.
Η οικονομική κρίση δεν χτυπάει τα μπουρδέλα, μάλλον όμως η ηθική των "καθαρών" προσβάλλεται από δημόσιες συζητήσεις γι' αυτά. Μου άρεσε ο Ζαν Ζισπάγ αν και βρώμαγε λίγο η μασχάλη του.

eudokia said...

Esena loipon apola ta themata pou mporouses na grapseis ta mpourdelakia se kaine...
Interesting!!!
Kai nai meta apo ena xrono apousias, xeroume tora ti skeftosoun olo afton ton kairo...

Welcome back Behemoth, hope you stay this time!

coachp said...

το πήγες απο εδώ, το πήγες απο εκεί, στο γαμήσι το εφτασες... Μπράβο φίλε μου!

ΒΕΕΜΩΘ said...

Thanx coach

(@eudokia ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι - και cut the crap εδώ μέσα :))

nashos said...

Το έκλεισαν γιατί τσαντίστηκαν που δεν τους είχε στη λίστα του, ενώ εκπροσωπούν το μεγαλύτερο μπουρδέλο παγκοσμίως.

50ft queenie said...

ZOMFG! Βεεμώθ!!! ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ!!

*does happy dance*

Τα Μπουρδέλα έκλεισαν γιατί δεν χρειάζονται. Ζούμε σε ένα τεράστιο μπουρδέλο και κάθε μέρα στήνουμε κωλαράκι για €700 στον κάθε μαλάκα.

ΜΑΣ έλειψες.